Plugga till högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Då är det viktigt att du tränar inför provet för att få ett så bra resultat som möjligt. Träningen hjälper dig inte bara att bli bättre på enskilda moment, utan hjälper dig också att få en förståelse för hur provet är strukturerat och att bli förberedd på de olika typer av frågor som förekommer på provet.

Syftet med högskoleprovet är att mäta hur väl lämpad provdeltagaren är inför högre studier och har länge varit en andra chans för studenter som inte haft tillräckliga betyg från gymnasiet för att nå sin drömutbildning. Detta innebär att provet är konstruerat för att testa deltagaren i en mängd olika områden som rör läsvana, siffervana och att lösa logiska problem.

Hur pluggar man inför högskoleprovet?

Det enskilt viktigaste när du ska plugga på högskoleprovet är att träna på gamla högskoleprov. Detta har 3 syften, först och främst (1) ger det en förståelse för hur provet är konstruerat som hjälper dig att förhålla dig till provet under provtillfället. Med en förståelse för hur provet är konstruerat kan du lägga all tid på att fokusera på frågorna istället för att orientera dig i hur provet är disponerat.

Det andra syftet (2) med att plugga på gamla prov är att du får en känsla för hur mycket tid du ska spendera på varje fråga. Högskoleprovet ger dig en begränsad tid per fråga vilket gör att det är viktigt att inte fastna på någon fråga och sedan hasta igenom resten. Genom att träna på gamla högskoleprov får du en god känsla för hur lång tid du ska spendera per fråga. En taktik som fungerar bra för många är också att hoppa över frågor som du är osäker på och ta dem i slutet efter att du har svarat på de som du känner att du behärskar.

Det tredje syftet (3) med att träna på gamla prov är att du kan undersöka vilka delar av provet som du har svårast för. Om du skriver flera gamla prov kan du enkelt se på vilka delar du tappar poäng och därefter träna upp dina färdigheter inom dessa områden.

Studera Högskoleprovets delar

Högskoleprovet består av en kvantitativ och en verbal del som är lika stora med 80 uppgifter vardera. Sett till antal uppgifter (och poäng) är fördelningen av provet följande:

DelAntal uppgifterProcent av provet
XYZ (Matematiska problem inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik)2415 %
KVA (kvantitativa jämförelser inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik)2012,5 %
NOG (logiskt tänkande med matematiska problem)127,5 %
DTK (tolka diagram, tabeller och kartor)2415 %
ORD (förstå svenska ord och begrepp)2012,5 %
LÄS (förstå och tolka svenska texter)2012,5 %
MEK (kunna sätta in ord och uttryck i sammanhang)2012,5 %
ELF (förstå och tolka engelska texter)2012,5 %

Provet består till mer än en tredjedel av matematiska frågor som enligt Högskoleverket är baserade på Matematik 1 (tidigare Matematik A). För att få höga poäng på högskoleprovet måste provdeltagare därmed utan problem behärska Matematik 1-kursen på gymnasiet. Om du inte längre går i gymnasiet kan du låna kurslitteraturen på biblioteket.

En sjättedel av provet består av att förstå diagram, tabeller och kartor. Denna del kan du i första hand träna genom att använda dig av gamla prov. Om det inte räcker är ett annat sätt att träna diagram och tabeller att läsa forskningsrapporter.

Resterande delar av provet testar dina förmågor inom språk där en dryg tredjedel av poängen undersöker hur väl du behärskar det svenska språket. Det finns flera verktyg på nätet där du kan träna dig inför ord-delen inför provet men det allra bästa sättet för att få en hög poäng är att ha god läsvana och att läsa texter från flera olika områden och branscher.

Ord och texter i högskoleprovet är ibland hämtade från områden som medicin, ekonomi och vetenskap. Att läsa skönlitteratur kan många gånger räcka långt men för att få högsta poäng behöver provdeltagare vara bevandrade även inom olika fackområden.

Träna inför högskoleprovet

Det finns flera olika alternativ som både är gratis och som kostar pengar för att träna på högskoleprovet. Studera.nu rekommenderar att man tränar inför provet genom att skriva gamla prov. Det kan många gånger vara ett bra utgångsläge men blir rätt enformigt i längden, om du istället vill ha andra mer underhållande alternativ finns t.ex. appar som hjälper dig öva på högskoleprovet, numera också där du spelar mot andra spelare. Det finns också böcker och online-alternativ som hjälper dig att bli bättre på de olika momenten. Här nedan finns olika alternativ listade.

Gamla prov

Det vanligaste sättet att träna inför högskoleprovet är att träna på gamla högskoleprov, då får du känsla för hur högskoleprovet är uppbyggt och du är mer förberedd inför det riktiga tillfället. Gamla prov finns att hämta på sidan gamla högskoleprov.

Appar

Under senare tid har det tillkommit flera appar som hjälper dig att träna på högskoleprovet, ett av de mest populära alternativen är HP-appen som går att köra både via webbläsaren och på mobilen.

HP-appen är en digital plattform som hjälper dig träna inför Högskoleprovet. Den har över 12 000 övningar med förklaringar, videogenomgångar och AI-baserad hjälp. Användare kan träna på gamla högskoleprov, skapa egna prov och få personlig analys av sina styrkor och svagheter. Appen har studiematerial utvecklat av erfarna lärare och coacher, samt en resultatgaranti där användare kan få pengarna tillbaka om de inte når sitt mål. HP-appen finns som testversion gratis där användare kan testa plattformens funktioner och sedan själva bestämma om de vill betala för full tillgång.

Böcker

Det finns några böcker att köpa för att bli bättre på högskoleprovet. Åsikterna går isär gällande hur effektiva dessa är för att bli bättre på provet men dessa går ibland att låna på ditt lokala bibliotek. Då böckerna är rätt sällsynta kan det vara en bra idé att ringa in och fråga om de har denna typ av böcker inne, eller om de måste beställa in dem åt dig.

Online

På nätet finns det några sajter som erbjuder olika möjligheter att träna på högskoleprovet, en av de mest populära är Högskoleprovguiden som har funnits i mer än 20 år.

Högskoleprovguiden är en digital plattform som erbjuder utbildningsmaterial och stöd för att förbereda sig inför Högskoleprovet. Tjänsten har bl.a. övningsuppgifter, videogenomgångar, expertförklaringar och personliga kunskapsanalyser, med möjlighet att studera gratis eller genom en VIP-prenumeration med utökade funktioner. De har även ett forum för diskussion och erfarenhetsutbyte samt en personlig coachningsfunktion där alla coacher har fått 2,0 på högskoleprovet.

Träna på Högskoleprovets olika delar

Högskoleprovet är uppdelat i flera olika områden och för att träna inom dessa områden måste man ha olika förhållningssätt. Här nedan finns tips om hur du kan bli bättre på de olika delarna.

Matematik

Matematikdelen är den del som flest fruktar på högskoleprovet. För att prestera så bra som möjligt på dessa delar bör man som provdeltagare ha koll på grundläggande gymnasiematematik. Det kan därför vara en god idé att repetera kurslitteraturen från matematik A och B. Högskoleprovet har ett visst antal typfrågor som alla går att lösa med kunskaper från de grundläggande gymnasiekurserna i matematik.

Ord

Den del som flest fruktar efter matematikdelen är orddelen. De som presterar bäst på orddelen har oftast stor läsvana och det är således en god idé att läsa litteratur från flera olika områden för att öka sin ordförståelse. Det finns också andra alternativ som listar ord som ofta förekommer. Denna träningsform kan vara effektiv om du behöver träna inför provet på kort sikt. I appen högskolespelet har du möjlighet att träna på ord-delen mot dina vänner.

DTK

Delen DTK står för diagram, tabeller och kartor, och det bästa sättet att träna inför den här delen är att öva på gamla prov. Det finns veterligen inget träningsalternativ som låter dig träna på just denna del, utan det bästa sättet är istället att gå igenom denna del från tidigare prov.

Engelska

För att bli bättre på den engelska delen på högskoleprovet är bästa sättet ofta att läsa brittisk och amerikansk litteratur och tidskrifter. Då den engelska delen består av läsförståelse av engelska texter och stycken är det svårt att hitta någon genväg för att bli bättre kortsiktigt mer än att läsa gamla prov för att vara förberedd på provupplägget och frågornas utformning. Den typ av frågor som förekommer på den engelska delen på högskoleprovet är ofta tagna från litteratur, tidskrifter eller facklitteratur.