Högskoleprovet ORD

Ord-delen på högskoleprovet testar hur bra du förstår olika ord. Du får ett ord och flera svarsalternativ, och du ska välja det som betyder samma sak. Orden kan vara ovanliga, gamla eller komma från andra språk. Det handlar ganska lite om att ha memorerat ord utan om att förstå språk och ha ett stort ordförråd.

På den här sidan hittar du vad ord-delen är, hur du gör för att bli bättre på den samt tester och quiz där du kan öva för att bli bättre.

Test – quiz

Nedan hittar du länkar där du gratis kan öva på ord-delen från tidigare provtillfällen:

Så här blir du bättre på ord-delen

Det finns flera olika sätt att förbereda dig inför ord-delen på högskoleprovet. Här nedan hittar du 6 olika metoder du kan använda för att bli bättre på ord-delen.

1. Läs mycket och olika typer av texter

Läs dagstidningar, facklitteratur och skönlitteratur. Detta hjälper dig att stöta på nya ord i olika sammanhang. Dagstidningar använder ofta mer avancerade ord än enklare nyhetssajter och skönlitterära böcker och fackböcker kan också innehålla ovanliga ord som ofta dyker upp på provet.

2. Öva på gamla prov

Genom att gå igenom tidigare högskoleprov kan du identifiera vanliga ord och bekanta dig med testets format. Vi har sammanställt en lista över alla gamla högskoleprov där du kan ladda hem dem eller göra dem interaktivt via HP-appen. När du gör gamla prov, markera de ord du inte kan och slå upp deras betydelse. Gör sedan provet igen efter ett tag för att se om du lärt dig orden. Detta hjälper dig att förstå vilka typer av ord som ofta kommer på provet.

3. Lär dig nya ord

Det är bra att skapa en egen ordlista med svåra ord och deras förklaringar. Ha som vana att alltid slå upp ord som du inte förstår och försök att använda minnesstrategier för att minnas dem. Ett exempel är att associera ord med bilder, berättelser eller andra ord för att stärka minnet.

4. Lär dig ordens delar

Många svåra ord på provet kan brytas ner i delar. Om du lär dig vanliga för- och ändelser kan du många gånger lista ut betydelsen av ord du inte hört förut. Exempel:

Bio = Liv (biologi = läran om livet)
Anti = Mot (antibiotika = något som dödar bakterier)
Logi = Lära eller vetenskap (psykologi = läran om själen och tankar)

5. Lär dig synonymer (liknande ord) och antonymer (motsatser)

Om du känner till många synonymer (ord med samma betydelse) kan du lättare förstå orden på provet. På samma sätt kan motsatser hjälpa dig att förstå ord genom att tänka tvärtom. Ett tips är att skriva en lista med vanliga ord och deras synonymer och motsatser. Några exempel:

Arg – Ilsken, upprörd
Glad – Lycklig, nöjd
Trött – Utmattad, sömnig

6. Lek med ord

Att öva upp sin ordförståelse behöver inte vara tråkigt, ordlekar och spel gör inlärningen roligare och mer effektiv. Korsord, Alfapet och Wordfeud är bra sätt att träna på ord. Att lyssna på poddar och ljudböcker hjälper också eftersom du hör orden i ett sammanhang, vilket gör det lättare att förstå dem.

Strategier för ord-delen

Här är 5 strategier du kan använda när du skriver ord-delen på högskoleprovet.

1. Läs hela frågan noggrant

Innan du väljer ett svar, läs ordet och alla alternativ noga. Ibland kan ett svar kännas rätt vid första anblick, men om du läser alla alternativ kan du hitta ett bättre val. Emellanåt kan också flera svar vara snarlika men där ett stämmer bättre än andra.

2. Förstå ordens betydelse

Om du inte känner igen ordet direkt och är säker på ditt svar kan du försöka att identifiera ordstammen eller grundformen av ordet för att härleda betydelsen. Många svenska ord härstammar från äldre språk som latin, grekiska eller germanska språk. Genom att bryta ner ordet i dess grundläggande beståndsdelar kan du ofta lista ut dess innebörd t.ex:

Ordet transparent innehåller trans, som betyder genom, och parent från latinets parere, vilket betyder att visa sig. Genom att kombinera dessa ord kan man härleda att transparent betyder att något är genomskinligt eller tydligt.

3. Eliminationsmetoden

Om du är osäker, uteslut de alternativ som verkar minst troliga. Då förbättrar du dina odds att du väljer rätt ord. Det finns ofta svarsalternativ som är uppenbart felaktiga.

4. Känn igen prefix och suffix

Många ord delar gemensamma för- och ändelser som kan avslöja deras betydelse, t.ex. anti- betyder motsatt, inter- betyder mellan, och suffixet –logi betyder ofta när det är sammansatt läran om något.

5. Hantera tiden – fastna inte på något ord

Ord-delen har 20 frågor, och du har begränsat med tid. Fastna inte för länge på en fråga. Om du inte vet, markera en gissning och gå vidare. Om du har tid kvar i slutet, gå tillbaka och dubbelkolla osäkra svar.