Högskoleprovet NOG

NOG-delen på högskoleprovet testar hur bra du är på att tänka logiskt och lösa matematiska problem. Varje fråga består av ett matematiskt problem med två påståenden där din uppgift är att avgöra om dessa påståenden ger tillräckligt med information för att hitta svaret. Det viktiga är inte att räkna ut svaret, utan att bedöma om problemet går att lösa med den information som finns.

För att klara NOG-delen behöver du ha grundläggande kunskaper inom matematik på gymnasienivå. Eftersom du inte alltid behöver räkna ut allt, är det viktigt att kunna använda logiskt tänkande. NOG är en av fyra delar i den matematiska delen av högskoleprovet och testar din förmåga att analysera problem snarare än att bara räkna.

Så här förbereder du dig

För att förbereda sig på bästa sätt inför provdelen NOG på högskoleprovet behöver du en förståelse för hur frågorna är konstruerade och självklart grundkunskaper inom matematik. Nedan följer några tips som kan vara bra att utforska före du skriver provet.

Förstå hur frågor och svar är konstruerade

Läs på och bekanta dig med många olika NOG-frågor genom att analysera gamla prov. Förstå hur svarsalternativen fungerar och vilka strategier som är mest effektiva. Det är också en god idé att snabbt lära sig att avgöra om de givna påståendena är tillräckliga för att lösa problemet, i så fall slipper du göra onödiga beräkningar.

Träna på gamla prov och övningsuppgifter

Lös många NOG-uppgifter från tidigare högskoleprov för att få en känsla för vanliga frågetyper. Många frågor som dyker upp på högskoleprovet är av samma karaktär, genom att plugga på gamla frågor kan du snabbt känna igen hur du ska gå tillväga för att hitta rätt svar.

När du löser gamla frågor bör du också analysera misstag för att identifiera svagheter och förbättra din strategi. Detta gör att du snabbare kan identifiera mönster i nya frågor och därmed undvika fallgropar och bli bättre på att hitta rätt svar.

Uppdatera dina matematikkunskaper

Se till att du har en god förståelse av grundläggande matematik, inklusive algebra, geometri, statistik och proportionalitet. Högskoleprovets matematiska frågor är baserade på grundkursen i matematik på gymnasiet, matte 1B (tidigare matematik A). Du bör därför gå igenom relevanta kapitel i en lärobok om du har svårt för NOG-delen.

Strategier

För att få många rätt på NOG-delen på högskoleprovet finns flera strategier som kan hjälpa till att både spara tid och ge dig fler korrekta svar. Här nedan hittar du 4 strategier som kan vara till hjälp.

1.      Läs frågan noggrant innan du analyserar påståendena

Börja alltid med att förstå vad som efterfrågas i uppgiften innan du granskar de två påståendena. Det är vanligt att man missförstår eller läser på fel på frågan, och i så fall är det stor risk att du svarar fel.

Fokusera på om du behöver ett exakt värde eller bara en relation mellan storheter t.ex. om en variabel är större än en annan. Det kan ibland räcka med att avgöra om en variabel alltid är större, mindre eller lika med en annan. En fråga kan vara om en viss produkt alltid är positiv, negativ eller noll. I dessa fall behöver du inte räkna ut några exakta värden, utan bara avgöra om informationen gör det möjligt att fastställa relationen.

2. Utvärdera varje påstående separat först

Kontrollera om det första påståendet ensamt ger tillräcklig information för att lösa problemet. I så fall kan du spara mycket tid när du inte behöver gå igenom uppgiften mer noggrant. Därefter gör du samma sak för det andra påståendet, utan att blanda in det första.

3.      Undvik onödiga beräkningar

Syftet är att avgöra om problemet går att lösa, inte nödvändigtvis att räkna ut svaret. Om det t.ex. är uppenbart att en ekvation kan lösas, behöver du inte lösa den fullt ut. Detsamma gäller om ett av påståendena är tillräckligt, då kan du direkt utesluta svarsalternativen som antyder att mer information behövs.

4.      Fastna inte på någon uppgift

Om en fråga tar för lång tid, gå vidare och gå tillbaka senare om det finns tid kvar. I regel är det bäst att lösa de frågor som du kan på en gång. Försök att undvika att fastna i att lägga för mycket tid för att lösa ekvationer och andra beräkningar.