Vill du testa dina kunskaper inför högskoleprovet? Det finns flera olika sätt att gratis testa hur bra du är på högskoleprovets olika delar. Det nyaste och kanske mest underhållande sättet att testa hur bra du är på högskoleprovet är att ladda hem appen Högskolespelet och utmana dina vänner för att se vem som är bäst. Med Högskolespelet kan du träna på högskoleprovet genom att spela mot dina vänner med slumpmässiga frågor som bland annat består av frågor från det riktiga provet. Efter att ha spelat ett tag märker man att man blir bättre på att föra ett resonemang kring de olika frågemomenten. Spelet hjälper en också att utveckla sitt ordförråd och flera av de ord som dyker upp har förekommit på tidigare prov.
Ett annat rekommenderat sätt att testa sina kunskaper inför högskoleprovet är att göra gamla högskoleprov. Genom att skriva gamla prov får du inte bara en indikation över hur du ligger till kunskapsmässigt, du får också förståelse för hur provet är strukturerat och hur du ska förhålla dig till olika delmoment. Många upplever att det är först efter att de har skrivit provet för andra eller tredje gången som de börjar prestera som bäst. Att skriva gamla prov kan därför hjälpa dig att bli mer rutinerad inför det riktiga provtillfället.
Det finns också andra sätt att testa sina kunskaper inför högskoleprovet. DN brukar varje år ge ut ord-delen från det riktiga högskoleprov som test på sin hemsida. Testet på DN går ganska snabbt att göra och du får direkt reda på hur många av ordfrågorna från det senaste högskoleprovet som du klarade. Du kan testa dina ord-kunskaper hos DN för orddelen för flera av de tidigare högskoleproven, DN orddelen vår 2015, DN orddelen höst 2014, DN blandade ordfrågor
På Studera.nu har finns interaktiva prov på nätet som är baserade på tidigare högskoleprov. Med de interaktiva proven kan du göra gamla högskoleprov direkt på nätet med en tidtagare som hjälper dig att hålla dig inför tidsramarna som finns på det riktiga provet. Dessa prov påminner väldigt mycket om det riktiga tillfället och kan till viss del vara ett bra alternativ till att skriva ut gamla prov.
Test för ord
Är du mest intresserad av att testa dig inför orddelen så kan finns nätspelet Ordprovet. Med Ordprovet kan du slumpa fram 40 olika ordfrågor som du sedan direkt får rättade. Orden som finns i databasen håller ganska hög kvalitet, dock så blir det rätt långtråkigt. Det går också att träna ord med Högskolespelet men då blandas ordfrågor med andra frågor. Fördelen med Högskolespelet är att det är mer effektivt och mycket mer underhållande.
Andra sätt att träna ord är att först gå igenom verbala + orddelen i gamla högskoleprov eller att köra tester på nätet för dessa. Dessa finns på studera.nu och DN.
Test för matematik
Vill du träna dina kunskaper inom matematik så finns det egentligen inga enkla genvägar utan då gäller det att besitta grundkunskaperna från gymnasiet. Däremot kan du träna på olika typfrågor som ofta förekommer på högskoleprovet, om du känner till dessa så är du många gånger mer förberedd och kan tackla problemen mer effektivt. För att bli bättre på att förhålla sig till olika typfrågor kan du studera gamla högskoleprov och bekanta dig med den typ av frågor som förekommer.
Du kan också testa dig själv på den kvantitativa delen på de interaktiva proven på Studera.nu, dessa prov är baserade på gamla högskoleprov. Den kvantitativa delen finns också som online-quiz hos Svenska Dagbladet. Quiz-provet är baserat på de frågor som förekom på Högskoleprovet.