Högskoleprovet KVA

Delprovet KVA (kvantitativa jämförelser) på Högskoleprovet går ut på att jämföra två olika tal eller uttryck och bestämma vilket som är störst. I varje uppgift får du två kvantiteter, kvantitet I och kvantitet II, och du ska välja ett av fyra svarsalternativ: (1) kvantitet I är störst, (2) kvantitet II är störst, (3) de är lika stora eller (4) det går inte att avgöra. Du behöver inte alltid räkna ut exakta svar, utan ofta räcker det att jämföra och förenkla uttrycken.

För att bli bättre på KVA är det bra att öva på att snabbt se samband mellan olika tal och uttryck. Ibland kan du använda testvärden för att se hur uttrycken förändras, och ibland räcker det med logiskt tänkande för att jämföra. Eftersom provet har en tidsbegränsning är det viktigt att öva på att lösa uppgifterna snabbt och effektivt. Ju mer du tränar, desto lättare blir det att se mönster och lösa uppgifterna rätt.

Så här förbereder du dig inför KVA

Det finns i huvudsak två områden som du behöver öva på för att bli bättre på KVA-delen på högskoleprovet.

Förstå grunderna i matematik

KVA innehåller uppgifter från flera områden som aritmetik, algebra, geometri och statistik. Därför är det viktigt att ha god koll på grundläggande regler, som hur du räknar med bråk, potenser, ekvationer och procentberäkningar. Högskoleprovet testar provdeltagare en nivå som motsvarar Matte 1b (tidigare Matematik A) på gymnasiet. Det kan därför vara bra att gå igenom uppgifter i läroböcker för denna kurs.

Träna med gamla prov och uppgifter

Att lösa gamla högskoleprov och specifika KVA-uppgifter är ett av de mest effektiva sätten att bli bättre. Detta hjälper dig att känna igen vanliga frågetyper och utveckla blir bättre på at lösa uppgifter snabbt.

Strategier

1. Jämför istället för att räkna ut exakt

I KVA behöver du inte alltid räkna ut exakta svar. Försök istället att förenkla uttrycken och se om det går att jämföra dem direkt. Ofta kan en kortare lösning spara värdefull tid.

2. Använd testvärden

Om uppgiften innehåller variabler (t.ex. x, y), kan det vara en bra idé att testa olika värden som 0,1,−1 och 2 eller större/små tal. Om uttrycken förändras beroende på värdena kan svaret vara att det inte går att avgöra.

3. Lös enkla uppgifter först

KVA innehåller både lätta och svåra uppgifter. Börja med de som du snabbt kan lösa och hoppa över svåra uppgifter för att komma tillbaka till dem senare om du har tid. Genom att inte köra fast går du inte miste om poäng från enklare uppgifter.

När du skriver KVA har du 10 minuter att lösa 10 uppgifter per provtillfälle, detta innebär att du i snitt har 1 min per uppgift. Det är därför viktigt att prioritera enkla uppgifter först och sedan gå tillbaka till svårare.