Högskoleprovet MEK

Delprovet MEK (meningskomplettering) på högskoleprovet prövar deltagarnas förmåga att förstå och använda svenska i skriftlig form. Provet består av uppgifter där en mening eller en kort text har en eller flera luckor, och provdeltagaren ska välja det ord eller den fras som bäst passar in i meningen. Frågorna har som syfte att bedöma ordförråd, grammatik och språkförståelse i sammanhang. Genom att analysera meningsstrukturen och innebörden av olika ordval ska provdeltagare kunna identifiera det mest lämpliga alternativet.

MEK-provet är en del av högskoleprovets verbala del och utgör en av de fyra delarna inom detta område. Uppgifterna är konstruerade för att mäta språklig precision och förståelse, vilket är viktiga färdigheter för akademiska studier. För att lyckas på provet bör man ha en god läsvana och ett brett ordförråd, samt att man övar på att identifiera nyanser i språket och tolka sammanhang korrekt.

Så här förbereder du dig

För att förbereda sig inför MEK-delen på högskoleprovet är det viktigt att bygga upp ett starkt ordförråd. Ett effektivt sätt att göra detta är att läsa varierade texter, som t.ex. nyhetsartiklar, skönlitteratur och vetenskapliga texter. Att aktivt slå upp nya ord och deras betydelser och använda dem i egna meningar kan hjälpa till att öka sina kunskaper.

Öva på gamla högskoleprov

Utöver att stärka sitt ordförråd är det bra att träna på MEK-delen i gamla högskoleprov. Genom att analysera tidigare prov kan man få en känsla för frågornas upplägg och vilka typer av ord och uttryck som ofta förekommer. Att göra provet under tidspress kan också vara en bra idé, eftersom det hjälper till att vänja sig vid de tidsbegränsningar som finns under provtillfället och förbättra läshastigheten. Det är också bra att tillämpa en strategi för hur man förhåller sig till MEK-frågorna på provdagen.

Strategier

När man skriver MEK-delen på högskoleprovet finns det några strategier som kan man använda sig av, här nedan hittar du 6 sådana.

1. Börja med att läsa hela meningen

Innan du tittar på svarsalternativen, läs hela meningen noggrant och försök förstå dess övergripande innebörd. Ibland kan sammanhanget ge ledtrådar om vilken typ av ord som saknas. Fråga dig själv vilken betydelse eller funktion ordet bör ha för att meningen ska bli logisk.

2. Försök fylla i luckan eller luckorna med egna ord

Ett bra knep är att försöka komma på ett egna ord som passar i luckan eller luckorna före du tittar på svarsalternativen. Om du har en idé om vilket ord som saknas blir det lättare att identifiera det rätta alternativet utan att bli vilseledd av distraherande svarsalternativ.

3. Stryk över uppenbart felaktiga alternativ

Om du är osäker på vilket ord som är rätt kan du använda uteslutningsmetoden. Gå igenom varje alternativ och se om det passar in i meningen både grammatiskt och betydelsemässigt. Ofta finns det alternativ som är felaktiga på grund av ordföljd, stilnivå eller betydelse. Om du kan eliminera ett eller två alternativ har du bättre chans att gissa rätt. Kom ihåg att det inte finns minuspoäng på högskoleprovet, så det är alltid bättre att gissa än att lämna en fråga obesvarad.

4. Titta på kontextuella ledtrådar

Orden före och efter luckan kan ge viktiga ledtrådar om vad som passar in. Exempelvis kan ord som därför, men, trots eller eftersom signalera vilken typ av ord som bör fylla luckan. Om meningen innehåller en motsättning kan det rätta ordet ha en betydelse som förstärker denna kontrast.

5. Var uppmärksam på stilnivå och formell ton

MEK-frågorna innehåller ofta ord från mer formellt skriftspråk. Om ett alternativ känns mycket vardagligt eller talspråkligt är det ofta fel. Akademiska och mer neutrala ord är vanligtvis de rätta svaren.

6. Fastna inte på någon fråga

Likt övriga delar på högskoleprovet är MEK-delen tidsbegränsad. Det är därför viktigt att inte fastna för länge på en fråga. Om en fråga är svår, gör en markering och gå vidare – du kan alltid gå tillbaka senare om du har tid kvar.